vrijdag 6 maart 2009

Dag 26. Vrijdag 6 maart – How can we teach while the class is ‘burning’?

Vandaag was het zowaar nog warmer dan gisteren... Onder een genadeloze zon vertrokken we naar school voor de laatste schooldag van deze week. De vrijdag hebben we gelukkig vroeger gedaan dus we zien het nog wel zitten om even les te geven in 40graden... Toch blijft het echt warm, al die kinderen in een klas, zonder airco natuurlijk, met weinig ventilatie en nog steeds die lange broek en dat hemd met lange mouwen....zelfs de oude houten tafeltjes in de klas kreunen onder de hitte. Toch moeten wij niet klagen, deze leerlingen moeten nog eens hun blazer aandoen..Zelfs in deze warmte is er geen sprake van het uniform te verwaarlozen.

De lessen Frans van Jonathan gaan ondertussen goed, toch is het moeilijk om de juiste klanken te krijgen. Sommige leerlingen hebben al moeite om deftig Engels en Afrikaans te spreken, laat staan Frans natuurlijk... Toch kunnen ze zichzelf al voorstellen en iets over hun familie vertellen, toch al heel wat voor hen. De lessen godsdienst zijn niet alleen een verrijking voor de leerlingen, het is gewoon interessant om een mini interreligieuze dialoog in de klas te voeren. Voor Engels geeft hij vaak nog les samen met een andere leerkracht, omdat de leerlingen zo meer spreekoefeningen kunnen doen.

Steven legt zich toe op lessen wiskunde, afgewisseld met lessen aardrijkskunde(maar dat is hier een keuzevak, veel hebben ze het dus niet) en wat lessen fysica. Toch is het opmerkelijk om te zien dat het niveau van fysica hoger ligt dan in Belgie. Dit in groot contrast met de andere vakken, waar we meer de indruk hebben dat ze twee jaar achterop liggen...

Na onze (martelmartelveeltewarme)lessen hadden we afgesproken met een Belgische vrouw,Germaine(die zowat verliefd geworden is op dit land) en haar dochter ,Lieselot. Gezellig om wat te praten over ons Zuid-Afrikaans avontuur. Ze vertelde ons dat ze de dag ervoor net ontsnapt zijn aan een bosbrand, het huis net achter dat van hen is wel uitgebrand..De bosbranden zijn hier het gespreksonderwerp..de kranten staan er vol van. We zien hier soms een blushelicopter overvliegen, met zo’n warmte is het eigenlijk niet verwonderlijk dat daar miserie van komt.

Een speciale vermelding aan Gigi, baie dankie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten