donderdag 5 maart 2009

Dag 21.Zondag 1 maart “Music and Cheese”

Na een middag hard labeur waren we toe aan wat ontspanning en zoals gepland gingen we dus naar Kirstenbosch. We werden er opgewacht door E.J. van Jaarsveld, head research en organisator van de kirstenbosch optreden; we hadden weer eens geluk, een echte kenner(google hem maar eens). Zonder probleem loodste hij ons gratis naar binnen en laat ons plaatsnemen op de pelouse tussen de vele concertgangers. Hij nodigt ons ondertussen ook uit om later eens een begeleid bezoek aan zijn ‘tuintje’ te doen, driewerf hoera! We kijken en luisteren geboeid naar een optreden van een Afrikaanse groep uit Johannesburg – waarvan de naam ons nu ontsnapt – en genieten van de achtergrond( de tafelberg), het publiek dat spontaan begint te dansen en van de kaasgeur van de vele blote voeten... Na twee uurtjes de cultuurmens uit te hangen gaan we naar huis en werken we nog wat voort. Wanneer we willen slapen horen we in de verte geweerschoten, we verschieten niet meer zo erg als de eerste keer maar kijken toch even raar op. Ze vertellen ons hier dat het wel vaker gebeurt, taxic hauffeurs schieten blijkbaar op elkaars banden uit pure rivaliteit...absurdistan!








Dag 22-23-24. ma 2 maart – di 3 maart – woe4 maart “We don’t need more faeces on the wall

Vandaag begint onze vierde week op Groote Schuur high school, we voelen ons stilletjesaan echt deel van het geheel. De eerste twee uur kunnen we weinig doen aangezien de leerlingen dan hun toetsen maken, maar als leraar moet je hier heel de dag op school zijn( ook al moet je een uurtje niet lesgeven). Ze wilden een uitzondering voor ons maken maar we besloten dat het beter is om gewoon helemaal in het systeem mee te draaien, we gebruiken de ‘vrije’ tijd dan maar nuttig en bereiden enkele lessen voor.
We krijgen ondertussen ook goed zicht op de problemen die deze school heeft. Een voorbeeld; vele leerlingen kunnen absoluut niet leren voor hun toets, terwijl anderen het niet willen doen(daar zit het weer wel voor iets tussen). De leerkrachten laten ons alvast weten dat slechts 30% voor een toets slaagt.
Dan zijn er nog elke dag incidenten met probleemleerlingen. Zo hoor je af en toe problemen met leerlingen die aan de drugs zitten, of die op de vuist gaan met elkaar of die zich gewoon niet kunnen gedragen (feaces op de wc muren smeren enz..) Waar je in Belgie al lang voor uit een school zou vliegen krijg je hier een zware berisping voor. Toch zijn ze niet mals met drugs, dan vlieg je eruit.
Elke keer als een leerling zich misdraagt hoor je uit welke situatie hij komt, vaak echt schrijnend. De school probeert hier geen rekening mee te houden bij overtredingen, maar soms is het hart toch groter dan het verstand.. helaas misbruiken veel leerlingen dit ook. We worden elke keer betrokken bij zo’n geval, ze willen vaak onze mening horen want soms kunnen we als halve outsider de zaken anders bekijken. Toch is een oordeel vellen niet meteen makkelijk...

Maandagavond zijn we dan samen met Father Rohan een avondlijke trip in Kaapstad gaan doen. We zijn eerst gaan genieten van twee magnifieke uitzichten op de stad, eerst vanop de flank van de tafelberg en dan vanop Lions head, daar kon je de de zon zien zakken terwijl enkele boten wegvoeren uit de haven. Ook zag je robbeneiland liggen, dat wel roze leek door de prachtige zonsondergang. Daarna gingen we weer naar het Belgisch restaurant, we genoten van een Duvel, Westmalle Trippel en een Orvalleke...ok we kunnen er weer tegenaan!

Dag 25. Donderdag 5 maart“Cape town is burning”

Vandaag moesten we een klas uit grade 9 begeleiden die op uitstap ging naar het Holocaust museum in Kaapstad, een veel groter avontuur dan een schoolreisje in Belgie zo bleek achteraf!
Om 8 uur was het verzamelen geblazen aan de schoolpoort, daar wachtten de busjes op ons om ons naar het centrum te voeren. Geen mooie autobussen maar kleine taxibusjes die je hier overal ziet rijden tussen de auto’s. We hadden ze al veel zien rijden maar hadden het nog nooit aanegdurfd om erin te stappen, wilde verhalen over diefstal en auto-ongelukken met taxi’s doen hier de ronde...achja, met onze leerlingen erbij voelden we ons veilig.
We stappen in en beginnen aan een helse rit door het drukke ochtendverkeer, hels omdat het om 8uur s’ochtends al extreem warm was, (vanaf vandaag hebben we hier namelijk te maken met een hittegolf...) en omdat onze chauffeur vrolijk slalomde tussen de vele auto’s. Van autorijden geen sprake, noem het eerder rushen/slalommen/..., deze chauffeurs zijn ervaren bestuurders, zoveel is zeker.
Een halfuur en een lekke band verder staan we aan het holocaust museum. Gelukkig hebben ze hier airco zodat we in een frisse omgeving dit museum kunnen bezoeken. Het museum zelf is wat kleiner dan de dossinkazerne in Mechelen maar de uitleg is zeer goed, we merken dat veel van onze leerlingen voor het eerst iets over de Holocaust horen.Het is ook heel interessant voor ons omdat een deel van de uitleg over apartheid gaat, we luisteren aandachtig mee.
Na het bezoek trekken we het drukke centrum in, met 60 leerlingen en een temperatuur van zeker meer dan 40graden besterven we het (bijna). Het centrum is nog warmer dan de rest van de stad omdat de warmte vastgehouden word door de tafelberg die er als een kom omheen ligt... onze leerlingen lijken geen druppel te zweten, wij zwemmen zowat in ons zweet! Rond 14 u. beginnen we aan de terugweg, en net toen we dachten dat de chauffeur niet wilder kon rijden dan in het heengaan blijkt hij nog wat meer in petto te hebben. Doodleuk begint hij te racen tegen een ander busje, met wat zwoele muziek en meedansende leerlingen voelen we ons toch nog enigzinds op ons gemak, maar toch... nog een lesje Frans geven en dan richting huis.

Wanneer we thuiskomen horen we het nieuws van de dag, Cape Town is burning! Blijkbaar is het hier overal extreem warm en schieten de struiken in brand...We dachten dat het smog was die over de stad hing, het is dus rook. Op vele plaatsen rondom de stad woeden er brandjes, gelukkig heel ver van ons.

We beloven ook nog wat foto’s te posten, maar het internet is hier heeeeeeeel traag...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten