dinsdag 17 februari 2009

dag 8 en 9

dag 8 -9: Big Brother is watching us...

Na een weekendje Kaapse cultuur opsnuiven was het weer tijd om ons nog verder onder te dompelen in de schoolcultuur van Groote schuur high school. We maken enkele afspraken met de vakverantwoordelijken. Na de enkele lessen die we al half gegeven hebben vorige week is het nu tijd om er helemaal in te vliegen.

Steven is deze week begonnen met wiskundelessen en observeert nog enkele aardrijkskunde en fysica lessen.Daarnaast is hij bezig met een schoolproject waarbij hij alle leerlingen 'inventariseert' met foto en naam: een huzarenstukje!Hij doet dit in opdracht van de adjunct directeur die de helft van zijn leerlingen niet kent.Zelfs het merendeel van de leerkrachten kent op het einde van het schooljaar de namen van de leerlingen niet, dit project zal zeker helpen dus. Ook is hij bezig de examens voor maart op te stellen samen met de collega's wiskunde.

Jonathan is een cursus frans voor beginners gestart. 67 leerlingen zijn ingeschreven, ze komen na hun gewone lesprogramma 3uur per week en per groep van 20 lessen volgen. De jongens omdat ze denken zo wat meisjes te kunnen versieren, de meisjes omdat ze geromantiseerd zijn door het verre Europa. Ook de leerkrachten krijgen de mogelijkheid om deze cursus te volgen, en wat blijkt; ook daar heel veel respons! Voorts stelt hij wat Engelse taken op en is begonnen met een lessenreeks over het Christendom.(niet simpel voor klassen met zulu's, moslims, protestanten, ...)

Maandag is hier een speciale dag, dan moeten alle leerkrachten op hun best zijn; alles erop en eraan, das inclusief. Er wordt verzameld om 10u in de Groote Saal. Op de tonen van het schoollied wandelt de directeur binnen, gevolgd door twee leerlingen die de schoolvlag en de Zuid-Afrikaanse vlag dragen, Crembo zou ervan genieten...
Daarna gaan alle 600 leerlingen zitten en worden de mededelingen meegegeven. Je kan het al raden; wij waren aan de beurt.. Net als in de kerk moesten we rechtstaan terwijl hier alle leerlingen joelend enthousiast aan het klappen waren, zelfs Jonathan vond dat hij iets te veel aandacht kreeg. Daarna volgde het volkslied, blijkt dat dat uit meerdere talen bestaat. Het toont de multiculturaliteit aan, die hier trouwens echt fenomenaal is. Zo heb je in een klas soms echt veel bevolkingsgroepen; Zimbabwanen, Namibiers, Indiers, Maleisiers, engelstalige Zuid-Afrikanen, Afrikaans sprekende Afrikanen, en ga zo maar door... De term rainbowschool is echt op zijn plaats. Tot slot werden de winnaars van de wekelijkse wiskunde wedstrijd gehuldigd en kregen een geldbeloning (20 rand ; 1.6 euro), toch wat raar.

In de middag trainde Steven mee met de schoolvoetbalploeg ,onder een zon die geen genade kent hield hij vol tot het einde(35 graden) Jonathan genoot vanop de zijlijn van een fris drankje en de schaduw.. Een man moet weten waar zijn grenzen liggen he.

We moeten ook nog melden dat er beeldmateriaal bestaat van onze lessen, dit puur om veiligheidsredenen al kunnen we onze docenten in Brugge misschien een kopietje bezorgen... We zijn ondertussen de veiligheidsmaatregelen al gewoon, al voelt geld afhalen met een pepperspray op zak nog steeds wat raar aan...

totsiens!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten