donderdag 19 februari 2009

dag 10 en 11

dag 10 en 11; een braaitje hier, een braaitje daar...

We beginnen ons elke dag meer Zuid-Afrikaan te voelen. 's ochtends opstaan, ontbijtje met vers fruit van hier, vanaf het begin al volop genieten van het zonnetje en dan op naar de school. Er heerst hier een andere sfeer dan in Europa, zoveel is zeker. De smeltkroes van zoveel culturen zorgt ervoor dat iedereen wel wat van elkaar overneemt, en zo ook op school.
De routine van de dagelijkse speech van de directeur is ons niet vreemd meer, dus zetten we ons tussen de leerkrachten in en luisteren.
Deze week is al behoorlijk druk, we nemen elke dag meer taken op ons zodat de leerkrachten zich op andere zaken kunnen toespitsen...een full-time leerkracht geeft hier immers 34 uur les per week!! We vragen ons af wat de Belgische leraars hiervan zouden vinden? Wat wel het geval is dat alle lessen anders zijn, zo komen wij soms een klas binnen om les te geven zonder eerst echt te weten wat het lesonderwerp is. Beiden hebben we zo vandaag onder andere 2 uur cricket moeten geven zonder ook maar iets van die sport te snappen (gelukkig weten de leerlingen het en spelen ze het heel enthousiast en gelukkig is het sportveld bijna naast de tafelberg, waw!)
Sommige dingen blijven ons wel verbazen op school, zo was er op woensdag een jongen die een mes meehad naar school. Bleek dat hij de moordenaar van zijn vader wou vermoorden...gelukkig kon het lerarenkorps hem op andere gedachten brengen.

We hebben ondertussen al veel gesprekken gevoerd over de problemen in Zuid-Afrika; de criminaliteit, de toeloop van immigranten uit de omringende landen en de aids problematiek, ... Een groot deel van de lessen LO(life orientation ; bij ons godsdienst) gaat over deze zaken, we helpen zoveel wekunnen in deze lessen we kunnen. Zo ging het gisteren over aids, behoorlijk moeilijk in een land waar de vorige minister van volksgezondheid aanraadde om groenten te eten tegen aids... Toch doen ze al zichtbare inspanningen om het in te dijken, vraag is alleen of het probleem nu al niet te groot is? Volgens de regering heeft 1/3 aids, de leraar LO heeft het hier over 1/2... wie gelijk is laten we in het midden, elk slachtoffer is er een te veel.

Vandaag hebben we ook kunnen spreken met een verantwoordelijke van de universiteit van Stellenbosch, we zullen er zeker eens naartoe gaan. Ook gaan we normaal binnenkort naar de CAPUT, de universiteit van Kaapstad, om een aantal dagen de lessen van de lerarenopleiding te volgen. Onze agenda vult zich meer en meer, maar het zonnetje doet het niet zo aanvoelen.

Vanavond gaan we alweer naar een braai, de zoveelste al...! Het maakt hier echt deel uit van het leven, er is hier altijd wel ergens een braai.. Morgen zijn we ook al uitgenodigd voor een braai met de leerkrachten, gelukkig hebben we een supersonisch metabolisme he!

totsiens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten