zaterdag 21 februari 2009

dag 11,12 en 13

Donderdag 19/02

Hoewel we al een stukje gepost hebben over deze dag moesten we dit jullie echt nog vertellen. Zoals gezegd waren we deze avond uitgenodigd op een braai door enkele leerkrachten. Onze gastvrouw Karin voerde ons naar het andere eind van de stad , op het stuk land tussen de Tafelberg en Lions head op de plaats van afspraak. We hadden toen nog niet echt door waar we precies naartoe gebracht werden. Eenmaal aangekomen kwamen we echt ogen tekort… dit was duidelijk de duurste buurt van heel Kaapstad! Eerst nog door de strenge beveiliging en dan naar het huis. Bleek dat dit het allereerste huis was dat gebouwd is in Zuid-Afrika naast het kasteel... Door Jan Van Riebeeck, met de oudste eik van heel Zuid-Afrika erbij.. Vanuit het huis had je een adembenemend zicht op de stad, miljoenen lichtjes aan onze voeten en rechts die fenomenale berg en achter de huizen de zee…
Perfecte setting om je goed te voelen zou je denken, maar wij wilden hier toch zo rap mogelijk weg. De aanblik van de townships is te diep op ons netvlies gebrand.. en weten dat naast die miljoenen lichtjes aan onze voeten ook miljoenen mensen zonder deftig huis zijn (terwijl er waarschijnlijk 100 mensen in dit huis zouden kunnen leven) is echt geen prettige gedachte.
We drinken een van die plaatselijke bieren en vertrekken naar huis. Deze kant van Kaapstad hebben we dan ook weer gezien.








Vrijdag 20/02

Vanmorgen eerst nog op school werken, maar gelukkig stoppen de lessen hier al om 12u op vrijdag (zodat de moslims op school naar het vrijdaggebed kunnen gaan)
We hadden dus al vroeg gedaan vandaag en besloten om richting CAPUT te gaan, Cape Town University of Technology,om de lerarenopleiding hier eens te vergelijken met Belgie en afspraken te maken om de docenten hier een tijdje te volgen.
Daarvoor moesten we opnieuw gebruik maken van het openbaar vervoer, aka de trein. We lachen ons krom met de vele veiligheidsbordjes; geen bijlen, machinegeweren etc. toegestaan in de trein. Ook het bordje “als deze wagon te leeg is, neem dan een die voller is” deed ons onze wenkbrauwen fronsen.
We zitten gezellig te keuvelen tot we plots drie geweerschoten+sirenes horen in een achterbuurt - ver genoeg van de trein, dit was toch even schrikken.
Aangekomen in het centrum genieten we van de sfeer die er hangt. Het doet ons beiden denken aan de Rambla’s in Barcelona; de zon, de hoge bomen, de wannabee wolkenkrabbers, de winkeltjes, de terrasjes. Toch voel je dat dit Zuid-Afrika is, mede door het roekeloze rijgedrag van de taxi’s en de vele veiligheidsagenten. Na een halfuurtje wandelen komen we aan op wat wel een van de mooiste plaatsen van Kaapstad lijkt te zijn; de campus van de universiteit. Je waant je in een stadspark met af en toe een gebouw, het moet heerlijk zijn om hier te studeren. We maken wat afspraken en trekken opnieuw het centrum in richting Waterfront.
We banen ons een weg tussen het verkeer en zien af en toe een bakkie(jeep) voortrijden met telkens meer dan tien kleurlingen die opeengepakt achterop zitten. Je ziet ze hier overal rijden, best wel een grappig zicht.








Eenmaal aangekomen in het waterfront hebben we al snel door dat dit een op en top toeristische attractie is. Toch genieten we van de zon, afrikaanse dansers, maar vooral van een goede Duvel in een Belgisch restaurant ‘den anker’, sante! Op terugweg naar het station kijken we of onze huisdskleur hier deuren opent... We wagen het om een peperduur hotel binnen te wandelen en te doen alsof we gasten zijn, en wat blijkt; het werkt! Ze doen onmiddelijk de deur open en zijn allemaal heel vriendelijk, we vragen ons af of we als kleurling ook zo makkelijk zouden zijn binnen geraakt...
Als we thuiskomen worden we getrakteerd op een rit naar simons town, op naar de pinguins. De autorit op zich was al fantastisch, we meanderen op een bergpad met diep onder ons de Atlantische oceaan, azuurblauw water en kleurrijke stranden, een ware streling voor het oog!We kunnen er maar niet genoeg van krijgen, maar moeten toch een uur later stoppen om te pinguins te gaan bekijken.
We stappen uit en zien 10 pinguins tussen de rotsen, net toen we dachten dat dit al indrukwekkend was gingen we de bocht om en zagen we er honderden. We hadden onze baaibroek niet aan maar besloten toch even het water in te gaan, jiha we zwemmen gewoon tussen die beesten in. En overal waar je kijkt zie je ze zonnebaden broeden, slapen, enz... niet te veel toeristen en een idyllisch strand, perfect voor een dutje dus!
Op de terugweg stoppen we in een kleurrijk vissersdorpje en kopen er een gigantisch grote verse vis, ook de chips mogen niet ontbreken, al hebben we gemerkt dat ze ze hier maar eenmaal bakken.. Dus vragen we lief aan het mevrouwtje om het ‘ op z’n Belgisch te doen’ ze kijkt even verwonderd maar bakt ze toch twee keer, oef!
’s Avonds genieten we nog na van onze dag rond een baie gesellige braai met de collega’s, dit is het leven! We trakteren hen op wa stella’s die we gevonden hebben in de supermarkt terwijl wij wat Zuid-Afrikaanse wijnen mogen proeven; baie lekker.

Toen we thuiskwamen zagen we dat de sfeer behoorlijk geladen was buiten... We gaan vlug binnen langs de poort en kijken wat er gaande is; een aantal mannen zijn aan het vechten terwijl een ons smeekt om de politie te bellen. We blijven veilig achter de poort en bellen vlug de politie, die blijkbaar belangrijker zaken moet oplossen.. We proberen te bemiddelen maar met durven niet op straat gaan. Blijkbaar beschuldigt een groepje jongeren de zwervers (die hier altijd onder de brug slapen) ervan ingebroken te hebben in hun auto...
We roepen dan maar de plaatselijke security, die gelukkig wel onmiddelijk afkomt.. samen met nog andere security lossen ze het zaakje op, we kunnen met een gerust hart gaan slapen. Toch altijd spannend hier ’s avonds op straat.

Zaterdag 21/02

We kunnen vandaag niet te languitslapen want we gaan naar een wijnboerderij! De hele Westkaap is gekend voor de vele goede wijnen, en dat willen wij eens met eigen ogen/mond gaan bekijken/proeven natuurlijk. Samen met ons gastgezin rijden we wat dieper het land binnen en genieten van de uitgestrektheid. Het is hier trouwens voor het eerst in twee weken tijd wat bewolkt (en terwijl we dit hier typen schijnt de zon alweer volop), regen hebben we nog niet gezien.. trouwens regen, wat is dat?
Onderweg bezoeken we ook het monument voor de Afrikaanse taal; een indrukwekkende pilaar die op een heuvel staat.
De wijnboerderij was zeer mooi, al stoorden we ons geweldig aan de Hollandse toeristen. Dan maar wat wandelen tussen de wijnranken, wat later wagen we ons aan een bezoek aan de ‘kelders’, voor nog geen 2 euro mogen we al hun wijnen proeven, best wel lekker.
Ondertussen zijn we weer thuis, eerst nog voor school werken en vanavond iets gaan drinken om de hoek.

Baie groete

Geen opmerkingen:

Een reactie posten