dinsdag 10 februari 2009

Dag 1 en 2

Zondagochtend 11 uur in Brugge: eindelijk is het zover. Na maanden plannen kunnen we vertrekken.!Heel veel spanning maar nog veel meer goesting hebben we erin. Nog een laatste check van de valiezen en dan richting Parijs. Onderweg ook nog een lekkere Belgische hap en dan op het vliegtuig richting Dubai. 5 Uur en een vliegtuigmaaltijd verder komen we uiteindelijk aan in Dubai, vlugvlug door de oneindig lange terminal lopen om onze aansluiting naar Cape Town te halen. Ondertussen voelden we ons toch al wat moe, maar ach ja.. een vlucht meer of minder, we zijn jong hé;)

9 uur later, heel vermoeid kijken we uit ons raampje en zien de Tafelberg, het mag gezegd, deze berg is echt indrukwekkend. Uitstappen: 30 graden! Een gigantisch verschil met toen we nog in België waren.. je kan je dus inbeelden hoe rap het zweet zich vermenigvuldigde! En daar stonden Ashley en Rohan (twee overvriendelijke Kaapse priesters die ons hier overal gaan helpen) ons al op te wachten en namen ons mee voor een rit in Kaapstad. Het eerste wat ons opviel waren de sloppenwijken aan de rand van de weg, houten barakken opeen gepropt, stof tot nadenken…
Eerst werden we nog getrakteerd op een fris drankje in een cafeetje, we maakten er ook kennis met een vriendelijk gezin dat ons ook zal helpen gedurende ons verblijf .(Je zal het al snel merken: iedereen is hier heel erg vriendelijk, een zalige sfeer!) Blijkt dat iedereen hier heel erg uitgekeken heeft naar onze komst.

Een uur later komen we toe bij ons gastgezin, dat uiteraard zeer benieuwd was. We kregen al meteen eten en konden al wat babbelen over Zuid-Afrika, opmerkelijk hoe rap je hier alles leert kennen. De gespreksonderwerpen waren onder andere de aidsproblematiek en de veiligheid, we kregen al meteen een aantal tips over hoe we ons het best gedragen zodat we geen problemen krijgen, hoeveel geld we best op zak hebben, hoe we het huis moeten afsluiten, waar de veiligheidsknoppen zich bevinden (om de security guard te roepen)… We zullen er wel rap aan wennen verzekeren ze ons, het voelt toch wel wat raar aan. Ons gastgezin is echt heel vriendelijk, we kunnen hier echt op ons gemak leven.
We bezoeken toch nog snel even de school en kruipen dan onder de wol.

Maandagochtend 10 uur, na eindelijk wat slaap ingehaald te hebben worden we voor het eerst wakker in Zuid-Afrika. We besluiten om eerst een stapje te zetten in de stad, we eten iets in een lokale eettent en dan willen we de school gaan bezoeken, kwestie van het op klaarlichte dag ook eens te zien. Eerst een hemd aandoen (verplichte dresscode) en dan richting hoërskool Groote schuur. (even vermelden dat je hoër op de juiste manier moet uitspreken, anders bedoel je er iets anders mee – je kan al raden wat…). De school heeft ongeveer 580 leerlingen en een 30tal leraars, ze spreken hier toch al over een grote schuur. De gebouwen liggen bijna aan de voet van de Tafelberg, allemaal heel erg mooi om te zien. Het is er omringd ook door sportvelden, want op school hier wordt heel erg veel gesport (we kregen ook deze les mee: if there’s one thing that unifies South-Africa it’s rugby.) De lessen stoppen rond 14.30 en dan wordt er de rest van de middag gesport. We mochten een rugby training meemaken, en verder op het veld werd er cricket gespeeld en ook wat softball. We zijn ook al uitgenodigd om nu vrijdag een cricket match te gaan bekijken en zaterdag een rugby match, benieuwd wat dat wordt.

Het viel ons op dat er heel weinig blanken op school zitten, de leerlingen keken toch wat raar naar ons. Blanken gaan eerder naar heel erg dure private schools.

Ondertussen raken we de warmte ook al wat gewoon, vooral omdat vandaag de alom geprezen cape doctor (zuidenwind) het wat fris doet aanvoelen. Ideaal weertje.

Baie groete

Steven en Jonathan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten